Kassans regler
I LL-kassas stadgar fastställs vilka som kan ansluta sig till kassan samt bl.a. frågor som gäller medlemsavgift, kassans förvaltning och ekonomi.
1 § Kassans namn, hemort, verksamhetsområde och syfte
Kassans namn är Juristernas och Läkarnas arbetslöshetskassa. För arbetslöshetskassan används förkortningen LL-kassa. Nedan i dessa stadgar kallas den kassan. Arbetslöshetskassans hemort är Helsingfors.
Kassan är en riksomfattande sammanslutning som verkar på basis av ömsesidigt ansvar och som har till uppgift att ordna utkomstskydd enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa och andra förmåner i anslutning till det samt andra lagstadgade förmåner för sina medlemmar inom kassans verksamhetsområde.
Bestämmelser om kassans förmåner, ansökan om dem och utbetalning av dem finns i lagen om respektive förmån.
2 § Villkor för medlemskap
Till kassan antas sådana lönearbetare som hör till tillämpningsområdet för lagen om utkomstskydd för arbetslösa och som avlagt veterinärmedicinsk, odontologisk, medicinsk eller juridisk examen och som inte har fyllt 68 år. Med beaktande av lagstiftningen om utkomstskydd för arbetslösa kan i de fall som arbetslöshetskassans styrelse särskilt beslutar antas som medlemmar i kassan en person som på grund av sina uppgifter är jämförbar med en person som avlagt juristexamen.
Med beaktande av lagstiftningen om utkomstskydd för arbetslösa kan styrelsen på ansökan godkänna som medlem i kassan en person i förvärvsarbete som studerar för veterinärmedicinsk, odontologisk, medicinsk eller juridisk examen och som ska betraktas som löntagare.
En arbetslös person kan ansluta sig till arbetslöshetskassan på det sätt som föreskrivs i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen (grundförordningen) och i den nordiska konventionen om social trygghet.
En arbetslös person kan ansluta sig till arbetslöshetskassan inom en månad från det att den kassa i vilken hen är medlem upplöses eller försätts i likvidation eller konkurs.
Som lönearbetstagare betraktas en löntagare vars utkomst ska anses basera sig på löneinkomst för arbete som utförs för någon annan.
En medlem av kassan får inte samtidigt vara medlem i en annan arbetslöshetskassa.
En skriftlig ansökan om medlemskap i kassan ska tillställas arbetslöshetskassan. Medlemmarna antas av arbetslöshetskassans styrelse, kassadirektören eller en funktionär vid kassan.
Medlemskapet i kassan börjar från den dag då personen har betalat medlemsavgiften, dock tidigast från den dag då personen skriftligen har ansökt om medlemskap i kassan.
3 § Utträde ur kassan
Om en medlem vill lämna kassan ska hen skriftligen anmäla detta till arbetslöshetskassan.
Medlemskapet i arbetslöshetskassan upphör dock senast vid utgången av den kalendermånad då medlemmen fyller 68 år.
4 § Anmärkning, varning och uteslutande ur kassan
Kassans styrelse kan efter att ha hört medlemmen ge en anmärkning eller varning eller utesluta medlemmen ur kassan om hen
1) vid sitt inträde i kassan lämnat oriktiga eller vilseledande uppgifter;
2) svikligen lämnat en oriktig uppgift eller hemlighållit omständigheter som är av betydelse för erhållande av en förmån som kassan betalar eller för dess storlek
3) vägrar att följa kassans stadgar
En medlem som blivit företagare kan behålla sitt medlemskap i kassan i högst ett och ett halvt år från det att företagsverksamhet i huvudsyssla inleddes.
Försummar en medlem att betala medlemsavgifter på det sätt som stadgas i 6 §, kan kassans styrelse utesluta hen ur kassan från den dag från vilken medlemsavgifterna är obetalda.
5 § Återanslutning
Om en medlem efter att ha lämnat kassan inom en månad ansluter sig till en annan kassa, räknas hens arbetstid och medlemstid i den föregående kassan till godo på det sätt som föreskrivs i lagen om arbetslöshetskassor och lagen om utkomstskydd för arbetslösa.
Om en medlem som uteslutits ur kassan godkänns på nytt som medlem, räknas inte hens tidigare arbetstid eller medlemstid i kassan till godo och inte heller de medlemsavgifter som hen har betalat tidigare.
6 § Medlemsavgifter
Den myndighet som övervakar arbetslöshetskassan fastställer storleken på den medlemsavgift i euro som årligen tas ut på basis av kassans framställning.
Medlemsavgiften ska betalas senast den förfallodag som anges på medlemsavgiftsfakturan.
Medlemsavgiften betalas via bank till arbetslöshetskassans konto.
Kassan har rätt att ta ut en medlemsavgift för skattepliktiga förmåner som kassan betalar.
En utträdd eller utesluten medlem har inte rätt att återfå avgifter som hen betalat till kassan och som hänför sig till tiden före tidpunkten för utträdet eller entledigandet. Till en utträdd eller utesluten medlem ska på medlemmens skriftliga begäran återbetalas den medlemsavgift som betalats för tiden efter det att medlemskapet upphört till det belopp av den årliga medlemsavgiften som motsvarar hela kalendermånader, dock inte om det belopp som ska återbetalas är högst 10 euro. Begäran ska göras hos kassan inom tre månader från utträdet eller beslutet om uteslutning vunnit laga kraft. För den som ansluter sig till kassan mitt under ett kalenderår uppbärs som medlemsavgift en andel av den årliga medlemsavgiften som motsvarar hela kalendermånader räknat från början av anslutningsmånaden.
En medlem kan inte beviljas befrielse från medlemsavgift.
7 § Förvaltningsorgan
Kassans förvaltningsorgan är kassamötet och kassans styrelse.
8 § Kassamötet
Den högsta beslutanderätten inom arbetslöshetskassan tillkommer kassamötet, som är ett medlemsmöte. Den närmare tiden och platsen för mötet bestäms av kassans styrelse.
Vid kassamötet har varje närvarande medlem en röst. Om rösterna faller lika avgörs valet genom lottning, men i övriga ärenden blir den åsikt gällande som biträtts av mötets ordförande.
9 § Kassans ordinarie möte
Kassans ordinarie möte hålls varje år före utgången av april.
Vid det ordinarie mötet ska:
1) föredras styrelsens verksamhetsberättelse, resultaträkning, balansräkning och revisionsberättelse för föregående verksamhetsperiod
2) fastställas bokslutet för föregående år
3) beslutas om de åtgärder till vilka förvaltningen och räkenskaperna ger anledning
4) beslutas om behandlingen av räkenskapsperiodens resultat
5) beslutas om beviljande av ansvarsfrihet för redovisningsskyldiga, styrelsemedlemmar och kassadirektören
6) fastställas arvodena till styrelseordföranden, styrelsemedlemmarna och revisorerna
7) förrättas val av styrelseordförande, medlemmar, personliga ersättare samt två revisorer och deras ersättare
Revisorerna ska vara av handelskammaren eller Centralhandelskammaren godkända revisorer eller revisionssammanslutningar. Om en ovan nämnd sammanslutning väljs till revisor, behöver revisorsersättare inte väljas.
8) fastställas grunderna för medlemsavgiften,
9) besluta om principerna för placeringsverksamheten
10) handläggas övriga ärenden som i möteskallelsen anmälts till behandling.
Andra ärenden än de ovan nämnda får inte vid mötet upptas till slutligt avgörande.
En framställning av en medlem i kassan ska tillställas kassans styrelse senast den 31 januari.
10 § Extra kassamöte
Extra kassamöte ska hållas:
1) när kassans styrelse anser det behövligt,
2) när den myndighet som utövar tillsyn över arbetslöshetskassan eller revisorerna yrkar på detta, om deras revision ger anledning till detta,
3) när minst en tiondedel av kassans medlemmar skriftligt yrkar på detta för behandling av ett bestämt ärende.
Har antalet medlemmar i kassan sjunkit under den gräns som närmare bestäms i lagen om arbetslöshetskassor, ska extra kassamöte utan dröjsmål sammankallas för att besluta om kassans verksamhet ska fortsätta eller inte, och vilka åtgärder ska vidtas i sådana fall.
Vägrar kassas styrelse utan laga skäl att kalla medlemmarna till möte, ska kallelsen utfärdas av den myndighet som övervakar arbetslöshetskassan.
I möteskallelse ska anges de ärenden som upptas till behandling.
11 § Kassans styrelse
Medlemmar i kassans styrelse är ordföranden och åtta (8) ordinarie medlemmar samt deras personliga ersättare (9). Styrelsemedlemmarna och ersättarna ska vara kassamedlemmar som uppfyller behörighetsvillkoren enligt lagen om arbetslöshetskassor. Minst fyra (4) av styrelsemedlemmarna och deras ersättare ska i fråga om juristexamen vara utexaminerade eller examensstuderande som uppfyller villkoren i 2 § i stadgarna och minst fem (5) och deras ersättare ska i fråga om medicinsk examen vara utexaminerade eller examensstuderande som uppfyller villkoren i 2 § i stadgarna. Minst en av fem läkarmedlemmar ska vara veterinär, minst en tandläkare och minst en läkare.
Mandattiden för en styrelsemedlem är ett år. Mandattiden för en styrelsemedlem upphör när kassamötet som förrättar det nya valet avslutas.
Styrelsen väljer inom sig en vice ordförande.
12 § Styrelsens verksamhet
Arbetslöshetskassans styrelse företräder kassan och sköter ärenden som inte har ålagts andra.
Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden eller, om ordföranden har förhinder, av vice ordföranden.
Styrelsen är beslutför när ordföranden eller vice ordföranden och minst fyra medlemmar är närvarande antingen personligen, med hjälp av en datakommunikationsförbindelse eller med något annat tekniskt hjälpmedel.
Styrelsens beslut blir den åsikt som majoriteten omfattar. Om rösterna faller lika avgörs valet genom lottning, men i övriga ärenden vinner den åsikt som biträtts av mötets ordförande.
När beslut om placering av tillgångar fattas krävs i styrelsen med avvikelse från vad som sägs ovan en kvalificerad majoritet på två tredjedelar.
En styrelsemedlem får inte delta i handläggningen av ett ärende som gäller förhållandet mellan hen och kassan eller i övrigt hens enskilda intresse.
Vid styrelsemötet ska protokoll föras och det ska granskas senast vid nästa styrelsemöte.
13 § Styrelsens uppgifter
Styrelsen har till uppgift att
1) övervaka att kassans angelägenheter sköts i enlighet med lag, kassans stadgar, kassamötets beslut och de verksamhetsanvisningar som kassan fastställt,
2) godkänna skriftliga verksamhetsprinciper för den interna kontrollen av kassan, riskhanteringssystemet och ordnandet av den interna revision,
3) vid behov anta och utesluta kassans medlemmar
4) besluta om placeringen av kassans tillgångar på ett produktivt och tryggande sätt i enlighet med de principer som kassamötet godkänt
5) upprätta en placeringsplan
6) bestämma om de principer som ska iakttas vid utbetalning av förmåner,
7) anställa och avskeda kassans funktionärer, bestämmer villkoren för deras tjänsteutövning och deras uppgifter,
8) sammankalla kassamöte och bereda de ärenden som ska handläggas vid mötet,
9) sköta verkställigheten av de ärenden som har beslutats vid kassamötet,
10) besluta om upptagande av lån
11) ge kassamötet ett skriftligt utlåtande om de förslag som revisorn eller kassamötets medlemmar lägga fram för mötet till behandling,
12) upprätta bokslut och verksamhetsberättelse samt göra upp förslag till åtgärder som gäller kassans överskott eller underskott
13) upprätta en verksamhetsplan och en budget för det följande året,
14) vid behov ge fullmakter att teckna kassans namn
15) företräda kassan och föra dess talan vid domstolar och andra myndigheter,
16) årligen göra framställning till den myndighet som övervakar arbetslöshetskassan om medlemsavgiftens storlek
17) godkänna kontinuitetsplanen
18) godkänna skriftliga verksamhetsprinciper för ersättning,
19) godkänna skriftliga verksamhetsprinciper för organisering av utläggning av funktioner på entreprenad
20) besluta om alla andra ärenden i fråga om vilka inte något annat bestäms i lag, förordning eller dessa stadgar.
14 § Kassadirektörens uppgifter
Ansvarig funktionär vid kassan är en kassadirektör som uppfyller behörighetsvillkoren enligt 11 a § i lagen om arbetslöshetskassor. Kassadirektören sköter kassans löpande förvaltning i enlighet med styrelsens anvisningar och föreskrifter.
Kassadirektörens har till uppgift att:
1) övervaka utbetalningen av förmåner
2) sköta verkställigheten av styrelsens beslut samt skötseln av ärenden som hör till ekonomiförvaltningen och annan verksamhet
3) bereda de ärenden som behandlas vid styrelsens möten, rapportera till styrelsen om de viktigaste händelserna i anslutning till kassans verksamhet och ekonomi och verkställa styrelsens beslut,
4) sköta ordnandet och utvecklandet av kassans interna kontroll.
5) utföra alla andra uppgifter som styrelsen enligt lagen om arbetslöshetskassor kan anförtro hen.
15 § Tecknande av kassans namn
Rätt att teckna kassans namn har styrelsens ordförande eller kassadirektören eller någon annan person som styrelsen bemyndigat att göra det.
För skuldförbindelser krävs dock styrelseordförandens eller kassadirektörens samt en styrelsemedlems namn tillsammans
16 § Meddelande av kassans beslut
När kassans beslut meddelas med hjälp av databehandling, kan underskriften göras maskinellt. I kassans beslut antecknas funktionärens och kassadirektörens namn.
17 § Möteskallelser och meddelanden till medlemmarna
Möteskallelser och andra meddelanden som gäller kassan och som är avsedda för medlemmarna publiceras på kassans webbplats eller delges medlemmarna på något annat sätt som styrelsen bestämmer minst två veckor före den utsatta dagen i fråga.
Övriga ärenden kan meddelas kassans medlemmar till exempel per personligt brev/e-post eller på kassans webbplats.
Styrelsens verksamhetsberättelse och bokslut samt revisorernas berättelse ska under minst en vecka och minst en timme per dag före kassans ordinarie möte hållas framlagda för kassans medlemmar på kassans kontor.
18 § Bokslut
Kassans räkenskapsperiod är ett kalenderår.
Styrelsen ska inom tre månader från räkenskapsperiodens utgång upprätta ett bokslut som omfattar resultaträkning, balansräkning, noter och verksamhetsberättelse. Bokslutet och de handlingar som hänför sig till det ska lämnas till revisorerna för granskning minst en månad före kassamötet.
Revisorerna ska för varje räkenskapsperiod avge en skriftlig revisionsberättelse till styrelsen minst två veckor före det kassamöte vid vilket beslut om fastställande av bokslutet ska fattas.
19 § Utjämningsfond
Kassans fond är utjämningsfonden. Det årliga överskottet överförs till utjämningsfonden.
20 § Placeringsverksamhet
Kassans tillgångar ska placeras på ett produktivt och tryggt sätt så att kassans likviditet är tryggad.
21 § Täckande av brist i kassan
Om bokslutet visar ett underskott, används högst 50 procent av utjämningsfondens medel för att täcka underskottet.
Om underskottet inte kan täckas på det sätt som nämns i 1 mom., täcks underskottet på det sätt som nämns i 21 och 22 § i lagen om arbetslöshetskassor med en tilläggsandel som beviljas av arbetslöshetskassornas stödkassas medel och statens medel.
22 § Besvär över arbetslöshetskassans beslut
Den som är missnöjd med kassans beslut får söka ändring i beslutet hos besvärsnämnden för social trygghet och den som är missnöjd med besvärsnämndens beslut kan söka ändring hos försäkringsdomstolen.
Besvärsskriften ska tillställas kassan inom 30 dagar från det att ändringssökanden fick del av beslutet.
23 § Tillsyn över arbetslöshetskassor
Finansinspektionen utövar tillsyn över arbetslöshetskassan.
24 § Ändring av kassas stadgar
Ändras lagen om utkomstskydd för arbetslösa, lagen om arbetslöshetskassor, annan lagstiftning som hör till kassans verksamhetsområde eller författningar eller föreskrifter som förpliktar kassan, har kassans styrelse rätt att göra motsvarande ändringar i dessa stadgar.
För ändring av stadgarna i andra fall än de som nämns i 1 mom. eller vid upplösning av kassan i andra fall än de som nämns i 12 § krävs att beslut om saken har fattats vid kassamötet med minst två tredjedels majoritet av rösterna.
25 § Överlåtelse av tillgångar när kassan upplöses
Om kassan har upplösts eller försatts i konkurs, överlåts de tillgångar som återstår efter att skulderna har betalats och övriga förbindelser har fullgjorts i enlighet med 11 kap. 50a § i lagen om arbetslöshetskassor till sysselsättningsfonden.