Jos jäät työttömäksi

Voit saada palkkatuloihin perustuvaa ansiopäivärahaa, jos olet kokonaan tai osittain työtön. Osittain työttömällä tarkoitetaan henkilöä, joka työllistyy osa-aikaisesti tai satunnaisesti.  

Päiväraha maksetaan täyden päivärahan sijaan soviteltuna, jos saat työttömyysaikana ansiotuloa osa-aikaisesta tai satunnaisesta työstä tai sinulla on yritystuloa. Työtulo ei pienennä päivärahasi suuruutta, jos saat työttömyysaikana ansiotuloa yli kaksi viikkoa kestävästä kokoaikatyöstä.  

Toimi näin, jos jäät työttömäksi  

Sinun täytyy olla kokoaikatyötä hakevana työnhakijana, jotta voit saada ansiopäivärahaa

Käynnistä työnhaku työ- ja elinkeinotoimistossa heti ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Voit laittaa työnhaun voimaan jo etukäteen ennen kuin työttömyytesi alkaa. Työnhakua ei voi kuitenkaan laittaa voimaan takautuvasti. Pidä työnhaku voimassa TE-toimiston antamien ohjeiden mukaisesti.

Kun käynnistät työnhaun, ilmoita TE-toimistoon, jos  

  • työsi on päättynyt irtisanoutumiseesi tai työnantajan kanssa tehtyyn sopimukseen,
  • sinulla on keskeneräisiä opintoja,
  • sinulla on yritystoimintaa, olet osaomistajana yrityksessä, jossa työskentelet tai harjoitat maa- tai metsätaloustoimintaa.

Saitko erorahan? Sinun kannattaa olla työnhakijana TE-toimistossa ilman pidempiä katkoksia, vaikka et päivärahaan olisi oikeutettu työn päättymisen liittyvän erorahan takia. Voit menettää päivärahaoikeuden, jos olet ollut poissa työmarkkinoilta ilman hyväksyttävää syytä yli kuusi kuukautta.

Päivärahaa haetaan aina jälkikäteen

Lähetä ensimmäinen hakemus LL-kassaan aikaisintaan kahden viikon ja viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömyytesi alkamisesta. Ansiopäivärahaa voidaan maksaa takautuvasti vain kolmen kuukauden ajalta.

Toimita ensimmäisen hakemuksen liitteeksi seuraavia tietoja:

Hakemuksen ja liitteet toimitat helpoiten LL-kassan eAsioinnissa.

Palkkatiedot saamme tulorekisteristä. Sinun ei yleensä tarvitse liittää hakemukseen erillistä palkkatodistusta, mutta tulorekisterin tiedot eivät aina kuitenkaan riitä ansiopäivärahan suuruuden laskemiseksi ja hakemuksesi käsittelemiseksi.

Hakemuskäsittelyn nopeuttamiseksi suosittelemme lääkärijäseniä (lääkärit, hammaslääkärit ja eläinlääkärit) liittämään hakemukseen palkkalaskelmat työttömyyttä edeltävältä kuudelta kuukaudelta. Näiden ammattiryhmien palkkatietoja emme saa riittävän tarkasti tulorekisteristä.

Riippuen tilanteestasi, voimme tarvita myös muita tietoja hakemuksesi käsittelemiseksi. Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisätietoja.

Kun ensimmäisen kerran saat ansiopäivärahaa, päivärahan maksaminen aloitetaan vasta seitsemän arkipäivän mittaisen omavastuuajan jälkeen.

Lähetä uusi hakemus joko neljän viikon tai kuukauden välein

Hae päivärahaa uudella hakemuksella eAsioinnin kautta vähintään neljän kalenteriviikon tai kalenterikuukauden ajalta takautuvasti niin kauan, kun työttömyytesi jatkuu.

Muista kolmen kuukauden takaraja hakuajassa.

Ilmoita muutoksista

Ilmoita LL-kassaan niistä olosuhteiden muutoksista, joilla voi olla vaikutusta saamasi etuuden määrään tai oikeuteen saada etuutta.

Ansiopäivärahan hakijalla ilmoitettavia asioita ovat esimerkiksi työn, yritystoiminnan tai opiskelun aloittaminen, saadut työtulot sekä sosiaalietuuksien ja eläkkeen hakeminen tai saaminen.

Tukea työllistymiseen

Tiesitkö, että ansiopäivärahalla ollessasi voit suorittaa kursseja, opiskella, harjoittaa sivutoimista tai lyhytkestoista yritystoimintaa tai työskennellä osa-aikaisesti. Voit ansaita bruttona 300 euroa kuukaudessa ilman, että työtulo pienentää ansiopäivärahasi määrää.

Voit saada päivärahaa viimeiseen työttömyyspäivään saakka

Ansiopäivärahan maksaminen päättyy, jos työllistyt yli kaksi viikkoa kestävään kokoaikatyöhön tai työttömyytesi päättyy jostain muusta syystä.

Ilmoita työttömyyden päättymisestä viimeisimmän päivärahahakemuksen yhteydessä – ilmoita asiasta erikseen myös TE-toimistoon.  

Jos työllistyt osa-aikatyöhön, enintään kaksi viikkoa kestävään kokoaikatyöhön, tai aloitat työttömänä yritystoiminnan, voit jatkaa päivärahan hakemista. Päiväraha maksetaan tällöin soviteltuna, eli osa työtulosta vähentää päivärahasi määrää. 

Ansiopäivärahalaskuri

Arvioi ansiopäivärahasi laskurilla, jossa voit myös laskea työtulon tai sosiaalietuuden vaikutuksen päivärahaasi. Laskuri löytyy Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön (TYJ) sivuilta.

Etsitkö näitä?

Miten nopeasti hakemukseni käsitellään? Tuleeko minun toimittaa verokortti?

Vastaukset Usein kysyttyä -sivustolta

Vastasiko tämä sivu kysymykseesi?

Vapaamuotoinen palaute

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.