Edellytykset
Ansiopäivärahaoikeus syntyy työttömyyskassan jäsenelle, joka on täyttänyt jäsenyysaikana työssäoloehdon. Tavallisesti tämä tarkoittaa vähintään 12 kuukauden palkkatyötä.
- Työssäoloehdon täyttyminen
- Näissä töissä työssäoloehtoon liittyy poikkeuksia
- Työssäoloehdon kertymiseen on 28 kuukauden tarkastelujakso
- Missä tilanteissa ansiopäivärahaa saa ja milloin ei?
Työssäoloehdon täyttyminen
Palkansaajan työssäoloehto täyttyy, kun työttömyyskassan jäsen on ollut palkkatyössä 12 kuukauden ajan työttömyyttä tai lomautusta edeltävän 28 kuukauden tarkastelujakson aikana.
Palkkatyö on työssäoloehdon täyttävää silloin, kun
- työ on tehty työ- tai virkasuhteessa joko Suomessa, lähetettynä työntekijänä tai EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä*
- palkka on ollut vakuutuksenalaista eli palkasta on maksettu ennakonpidätys sekä työttömyysvakuutus- ja sosiaaliturvamaksut ja
- kalenterikuukauden aikana maksettu palkka on ollut vähintään 465 euroa. Työssäoloehtoon kertyy kokonainen työssäoloehtokuukausi, jos saat kalenterikuukauden aikana palkkaa vähintään 930 euroa ja puolikas työssäoloehtokuukausi, jos saat kalenterikuukauden aikana palkkaa 465–929,99 euroa.
- palkka on ollut työehtosopimuksen mukainen tai kokoaikatyössä vähintään 1399 euroa kuukaudessa ja osa-aikatyössä tuntipalkka vähintään 8,13 euroa (vuonna 2024)
Ansiopäivärahan suuruus lasketaan työssäoloehdon täyttävän palkkatyön perusteella. Kaikkien edellä mainittujen kriteerien tulee täyttyä, jotta työ kerryttää työssäoloehtoa.
*Ruotsissa ja Tanskassa tehdystä työstä luetaan työssäoloehtoon vain sellaiset työskentelyjaksot, joiden aikana olet ollut paikallisen työttömyyskassan jäsen.
1.9.2024 asti työssäoloehto kertyy tehdyn työajan perusteella. Pääsääntöisesti työssäoloehtoa kerryttävät vain viikot, joiden aikana olet tehnyt työtä vähintään 18 tuntia.
1.9.2024 mennessä kertyneet työssäoloehtoviikot muunnetaan työssäoloehtokuukausiksi siten, että neljä viikkoa kerryttää yhden kokonaisen työssäoloehtokuukauden. Ylijäävistä viikoista kolme viikkoa muodostaa yhden työssäoloehtokuukauden ja yksi tai kaksi viikkoa muodostaa puolikkaan työssäoloehtokuukauden.
2.9.2024 alkaen työssäoloehto kertyy maksetun palkan perusteella.
Ansiopäivärahan saamiseksi sinun täytyy olla työnhakijana TE-toimistossa
Työttömän tai lomautetun tulee ilmoittautua kokoaikatyötä hakevaksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon ja pitää työnhaku voimassa TE-toimiston antamien ohjeiden mukaisesti. Ansiopäivärahaa ei voida maksaa ajalta, jolloin työnhaku ei ole ollut voimassa.
TE-toimisto tutkii työnhakijan oikeuden työttömyysetuuteen työvoimapoliittisten asioiden osalta siinä vaiheessa, kun työnhaku käynnistetään. Työvoimapoliittisia asioita työnhaun voimassaolon lisäksi ovat muun muassa yritystoiminnan ja opiskelun vaikutuksen selvittäminen ja omasyinen työttömyys, kuten työstä tai koulutuksesta kieltäytyminen tai eroaminen ja niiden vaikutus työttömyysetuuteen.
TE-toimisto antaa asiasta työttömyyskassaa sitovan lausunnon sen jälkeen, kun työvoimapoliittiset edellytykset etuuden saamiselle on tutkittu.
Työttömyyskassa tutkii työttömyysetuuden saamisen muut edellytykset, kuten työssäoloehdon täyttymisen ja huolehtii etuuden maksamisesta.
Näissä töissä työssäoloehtoon liittyy poikkeuksia
- Palkkatukityö kerryttää 2.9.2024 alkaen työssäoloehtoa vain, jos tarkoituksena on alentuneesti työkykyisen tai yli 60-vuotiaan pitkäaikaistyöttömän työllistäminen. Työssäoloehto alkaa kertyä vasta 10 kuukauden työskentelyn jälkeen. Palkkatuetusta työstä huomioidaan työssäoloehdon kertymistä laskettaessa 75 %. Palkkatukityö, joka ei kerrytä työssäoloehtoa, pidentää työssäoloehdon tarkastelujaksoa.
- Työssäoloehtoon ei lueta osasairauspäiväraha-aikaa tai aikaa, jolloin on maksettu alennettua sairausajan palkkaa.
Työssäoloehdon kertymiseen on 28 kuukauden tarkastelujakso
Työssäoloehdon kertymiselle on tarkastelujakso, jonka pituus on 28 kuukautta. Tarkastelujakso 28 kuukautta tarkoittaa sitä aikaa, jonka aikana työssäoloehdon täyttävän työn tulee täyttyä.
Työssäoloehtoa täyttävä palkkatyö voi koostua useista eri työjaksoista 28 kuukauden tarkastelujakson aikana.
Tarkastelujakson alkamisajankohta määräytyy yleensä työnhaun käynnistämisajankohdan perusteella.
Tarkastelujaksoa voidaan pidentää enintään 7 vuodella sairauden, kuntoutuksen, asevelvollisuuden, siviilipalveluksen, päätoimisten opintojen, enintään 3-vuotiaan lapsen hoitamisen tai apurahakauden takia.
Työssäoloehto pysyy voimassa, jos olet työssä, työnhakijana TE-toimistossa tai poissa työmarkkinoilta hyväksyttävästä syystä. Jos olet ollut poissa työmarkkinoilta ilman hyväksyttävää syytä yli 6 kuukautta tai jos olet toiminut yrittäjänä yli 18 kuukautta, voit menettää hankkimasi työssäoloehdon.
Ansiopäivärahalaskuri
Arvioi ansiopäivärahasi laskurilla, jossa voit myös laskea työtulon tai sosiaalietuuden vaikutuksen päivärahaasi. Laskuri löytyy Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön (TYJ) sivuilta.
Missä tilanteissa ansiopäivärahaa voi saada?
- Olet osittain tai kokonaan työtön tai lomautettu
- Olet työtön tai lomautettu ja sinulla on sivutoiminen tai lyhytkestoinen yritystoiminta
- Olet työtön tai lomautettu ja opiskelet sivutoimisesti, lyhytkestoisesti tai tietyissä harkinnanvaraisissa tilanteissa päätoimiseksi katsottujen opintojen ajalta
- Olet pitkäaikaistyökyvytön ja Kelan sairauspäivärahan enimmäisaika on täyttynyt.
Missä tilanteissa ansiopäivärahaa ei voi saada?
- Olet osittain työtön ja työn osa-aikaisuus perustuu omaan pyyntöösi
- Olet virkavapaalla
- Olet opintovapaalla
- Olet palkattomalla vapaalla kokoaikatyöstä, mutta sinua ei ole lomautettu tai osa-aikaistettu
- Olet päätoiminen yrittäjä
- Olet päätoiminen opiskelija, eikä opintoja voida tukea työttömyystuella
- Olet ilman hyväksyttävää syytä poissa työmarkkinoilta yli 6 kuukautta
- Saat jotain estäviä sosiaalietuuksia, kuten esimerkiksi eläkettä tai vanhempainrahaa.
Vastasiko tämä sivu kysymykseesi?
Vapaamuotoinen palaute
"*" näyttää pakolliset kentät