Usein kysyttyä
Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin. Kysymykset on lajiteltu aihealueittain.
- Jäsenyys ja jäsenmaksu
- Verkossa asiointi, eAsiointi
- Muutokset työssä ja yhteystiedoissa
- Ansiopäiväraha
- Etuuksien verotus
Jäsenyys ja jäsenmaksu
LL-kassan jäsenmaksusta ei myönnetä alennusta tai vapautusta. Jäsenmaksu tulee maksaa kaikissa tilanteissa, jotta jäsenyys pysyy voimassa ja oikeus ansiopäivärahaan säilyy.
Jäsenmaksulle voidaan sopia uusi eräpäivä. Työttömyyskassan jäsenmaksusaatavaan ei lisätä viivästyskorkoa. Muistutuslaskut lähetämme kuitenkin alkuperäisen eräpäivän mukaan.
Olet saanut paperilaskun, jos e-laskusopimus ei ole kirjautunut tietoihisi riittävän ajoissa ennen laskujen lähettämistä tai pankkitietosi ovat muuttuneet. Maksa jäsenmaksu saamallasi paperilaskulla, niin vältyt muistutuslaskulta. Tee tarvittaessa uusi e-laskutilaus verkkopankissasi.
Jos olet kassan suorajäsen, niin voit tarkistaa jäsenmaksusi eAsioinnista kohdasta Tilannetiedot. Jos olet jäsen Juristiliiton kautta, voit tarkistaa asian liiton jäsenportaalista.
LL-kassan jäsenyys ei pääty automaattisesti eläkkeelle siirtyessäsi, vaan jäsenyydestä tulee erota kirjallisesti esimerkiksi lähettämällä viestin eAsioinnin kautta.
Voit tarkistaa asian LL-kassan eAsioinnista kohdasta Omat tiedot. Jos kirjautuminen onnistuu, olet LL-kassan jäsen. Liittymispäivä näkyy sivun alareunassa.
Huom! Jos jäsenyytesi on päättynyt omaan eroon tai jäsenmaksun laiminlyönnin vuoksi erottamiseen, onnistuu kirjautuminen eAsiointiin kolme kuukautta jäsenyyden päättymisen jälkeen. Kohdassa Omat tiedot näkyy tässä tilanteessa liittymispäivän lisäksi myös jäsenyyden päättymispäivä.
Työttömyyskassaa voi vaihtaa. Jos siirtyminen kassasta toiseen tapahtuu 1 kuukauden kuluessa, säilytät kerryttämäsi työssäolo- ja jäsenyyskaudet. Jos kuukauden siirtymäaika ylittyy, pitää sinun kerryttää ne kokonaan uudelleen. Jäsenmaksu tulee maksaa eroamisajankohtaan asti.
Työttömyyskassan vaihtaminen on mahdollista vain työssä ollessa. Kassaa ei voi vaihtaa työttömänä, kokonaan lomautettuna, virkavapaalla, hoitovapaalla, opintovapaalla tai muun palkattoman vapaan aikana, vaikka työ- tai virkasuhde olisi voimassa.
Huom! Erotettu jäsen ei voi lukea hyväkseen aikaisempia jäsenyys- tai työssäolokausia.
Työttömyyskassan jäsenmaksun laskutuskäytäntö muuttui 1.1.2022 alkaen niiden henkilöiden osalta, jotka kassajäsenyyden lisäksi ovat myös Lääkäriliiton jäseniä. Vuodesta 2022 alkaen kaikki jäsenet tulevat saamaan kassan jäsenmaksua koskevan laskun suoraan työttömyyskassasta. Lääkäriliitto maksoi liittoon ja kassaan kuuluvien jäsentensä puolesta työttömyyskassan jäsenmaksun 31.12.2021 asti. Jos olet jäänyt eläkkeelle tai ryhtynyt yrittäjäksi tms., mutta et ole ilmoittanut asiasta itse työttömyyskassalle, olet saanut laskun sen vuoksi, että tieto ei ole siirtynyt Lääkäriliitosta kassalle.
Lisätietoa Lääkäriliiton jäsenyydestä ja jäsenmaksusta www.laakariliitto.fi
Lääkäriliiton kautta kassaan kuuluneita ei ole liitetty minkään uuden kassan jäseneksi. Työttömyyskassan nimi on vain vaihtunut 1.1.2022, kun Lakimiesten työttömyyskassa sulautui Lääkärien työttömyyskassaan. Lasku on lähetetty, koska jäsenyys on ollut voimassa Lääkäriliiton kautta.
Laskutuskäytännön muutos perustuu tiukentuneisiin ohjeisiin ja säännöksiin koskien työttömyyskassan jäsenmaksun perintää ammattiliiton kautta. Työttömyyskassat hoitavat julkista tehtävää ja niiden toimintaa säätelevät lait. Työttömyyskassa ja ammattiliitto ovat erillisiä organisaatioita, mutta niillä on paljon yhteisiä jäseniä.
Ohjeet eroamiseen voit lukea täältä.
Työttömyyskassalla on neuvontavelvollisuus. Kerromme verkkosivuillamme tilanteet, jolloin kassasta on järkevää erota, sekä tilanteet, jolloin jäsenyys olisi hyvä pitää voimassa. Eroamisella voi olla merkittävä vaikutus henkilön toimeentuloon, joten toisinaan eroilmoituksen vastaanotettuamme joudumme vielä pyytämään vahvistuksen eroamiselle.
Työttömyyskassan jäsenyys voi päättyä erottamiseen esimerkiksi jäsenmaksun laiminlyönnin vuoksi. Erotettu jäsen voi liittyä välittömästi uudelleen kassan jäseneksi, jos liittymisedellytykset täyttyvät.
Jäsenyys alkaa uutena jäsenyytenä eikä vanhoja jäsenyyskausia voida lukea hyväksi erottamisen takia.
Verkossa asiointi, eAsiointi
Kassan eAsiointi-palveluun kirjaudutaan joko verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
Viestimme jäsenille pääasiassa tietoturvallisen, sähköisen eAsiointi-palvelun kautta. Lähetämme sinulle herätteen, kun eAsioinnissa on uusi viesti.
Kassa viestii pääasiassa eAsioinnin kautta muun muassa tietoturvasyistä. Sähköiseen palveluun kirjaudutaan vahvan tunnistautumisen kautta, joten se on tietoturvallinen tapa lähettää päivärahahakemus ja liitteitä tai viesti kassalle. Jos jäsenyys ei ole vielä voimassa, käytämme asioimiseen suojattua sähköpostia.
Kassa lähettää sähköpostin tai eAsioinnin tiedotteen suojattuna, kun se sisältää arkaluontoista tietoa. Työttömyyskassan jäsenyys katsotaan arkaluontoiseksi tiedoksi.
Muutokset työssä ja yhteystiedoissa
Kassalle ei tarvitse ilmoittaa työnantajan tai työtehtävän vaihdoksesta tai palkan muuttumisesta.
Omat yhteystiedot tulee pitää ajan tasalla, jotta esimerkiksi jäsenmaksulaskut tavoittavat sinut ajoissa. Yhteystietojasi voit päivittää ja täydentää eAsioinnissa kohdassa Omat tiedot. Huomaa, että Digi- ja väestötietovirastosta tietoihisi päivittyy virallinen osoitteesi (pl. ulkomaanosoitteet). Jos asut pysyvämmin muussa kuin väestötietojärjestelmään ilmoittamassasi osoitteessa, sinun tulee itse päivittää osoitetieto kassan eAsiointiin säännöllisesti.
Kassan jäsenyyttä ei voi laittaa lepotilaan tai tauolle. Jäsenyys kannattaa pitää voimassa, sillä vanhaa jäsenyyttä ei voida hyödyntää tai lukea hyväksi, jos eroat ja myöhemmin liityt uudelleen kassan jäseneksi. Uudelleen liityttäessä kaikki ansiopäivärahan saamisen ehdot on täytettävä alusta.
LL-kassan jäseneksi pääsemisen edellytys on tietty tutkinto ja palkansaaja-asemassa työskentely. Tutkinnot ovat lääkärin, eläinlääkärin tai hammaslääkärin tutkinto sekä oikeustieteellinen tutkinto. Myös edellämainittujen alojen opiskelijat voivat työssä ollessaan liittyä ja kuulua LL-kassaan.
Jos sinulla on kassan sääntöjen edellyttämä tutkinto ja vaihdat alaa, voit yhä kuulua LL-kassaan.
Ansiopäiväraha
Päivärahaoikeuteen liittyvät
Ansiopäivärahan saaminen edellyttää kassan jäseneltä riittävää työssäoloa jäsenyysaikana. Tätä edellytystä kutsutaan työssäoloehdoksi. Tavallisesti tämä tarkoittaa vähintään 12 kuukauden palkkatyötä, jolloin sinulle on maksettu vähintään 930 euroa kuukaudessa.
LL-kassa selvittää kassan jäsenen työssäoloehdon täyttymisen vasta päivärahahakemuksen käsittelyn yhteydessä, jolloin kassalla on käytössä kaikki tarvittavat tiedot ansiopäivärahaoikeuden selvittämiseksi ja päivärahan suuruuden laskemiseksi.
Lue lisää ansiopäivärahan saamisen edellytyksistä
Huomioithan, että työssäoloehdon täyttämisen lisäksi ansiopäivärahan syntyminen edellyttää työnhaun käynnistämistä TE-toimistossa ja sitä, ettei työttömyysetuuden maksamiselle ole työvoimapoliittista estettä, kuten päätoimista yrittäjyyttä tai opiskelua. Työ- ja elinkeinotoimisto tutkii työnhakijan oikeuden työttömyysetuuteen työvoimapoliittisten asioiden osalta siinä vaiheessa, kun työnhaku käynnistetään.
Katso myös hakuohjeet, jos jäät työttämäksi tai sinut lomautetaan
Jos irtisanoudut työstä itse ilman laissa määriteltyä hyväksyttävää syytä, asettaa TE-toimisto sinulle työsuhteen kestosta riippuen 30 tai 45 päivän karenssin työsuhteen päättymisestä alkaen. Karenssin aikana ei makseta ansiopäivärahaa. Karenssin jälkeen voit olla oikeutettu ansiopäivärahaan.
Työ- ja elinkeinotoimisto tai kuntakokeilun asiantuntija voi tarjota sinulle työtarjouksia sinä aikana, kun haet työttömyysturvaa. TE-toimiston tekemät tarjoukset edellyttävät, että haet paikkaa ja ilmoitat TE-toimistolle määräajassa tarjotun työn tai muun palvelun hakemisesta.
Voit menettää oikeutesi työttömyysturvaan määräajaksi tai useamman laiminlyönnin jälkeen toistaiseksi, jos esimerkiksi jätät hakematta paikkaa. Sinun kannattaa aina ottaa yhteyttä työnantajaan toivotulla tavalla, vaikka arvioisit, ettet sovellu siihen.
Ansiopäivärahaa voidaan maksaa sairauspäivärahan enimmäisajan jälkeen, jos olet edelleen työkyvytön, eikä työnantajallasi ole tarjolla työkykysi mukaista työtä. Edellytyksenä on, että olet hakenut työkyvyttömyyseläkettä.
Ansiopäivärahan saamiseksi sinun tulee täyttää työssäoloehto ja ilmoittautua työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon.
Toimita seuraavat liitteet ensimmäisen ansiopäivärahahakemuksesi yhteydessä:
- Työnantajan laatima palkkatodistus palkatonta sairauslomaa edeltävältä ajalta vähintään 12 täydeltä kalenterikuukaudelta. Palkkatodistuksessa tulee käydä ilmi mahdolliset palkattomat ajat, eritellä peruspalkkaan kuulumattomat erät sekä ajat, joilta olet saanut alennettua sairausajan palkkaa.
- Työnantajan antama kirjallinen ilmoitus siitä, onko työnantajalla tarjota työkykysi mukaista työtä.
- Voimassa oleva lääkärintodistus.
- Ilmoita ansiopäivärahahakemuksessa, onko työkyvyttömyyseläkehakemuksesi vireillä tai jos se on hylätty, toimita kopio päätöksestä.
Katso myös
Pääsääntöisesti päätoimisen opiskelun ajalta ei voi saada ansiopäivärahaa. Näin ollen oikeus- tai lääketieteen opiskelijalla ansiopäivärahaoikeus voi syntyä aikaisintaan valmistuttua.
Päätoiminen opiskelija voi kuitenkin kerryttää ansiopäivärahaoikeutta opiskelun aikaisilla töillä. Ansiopäivärahaoikeutta varten edellytetään tavallisesti 12 kuukauden palkkatyötä.
Palkkatyö voi koostua useista eri työjaksoista opiskelun aikana ja se voi kertyä myös osa-aikatyöstä, jos palkkasi on ollut vähintään 465 euroa kuukaudessa.
Työttömyyskassan jäsenyys kannattaa pitää voimassa opiskellessa. Näin kerrytät ansiopäivärahaoikeutta tekemiesi työjaksojen perusteella siltä varalta, ettet työllistyisi heti valmistumisen jälkeen.
Katso myös
Voit saada ansiopäivärahaa yritystoiminnan aikana, jos yritystoiminta katsotaan sivutoimiseksi tai se on lyhytkestoista. Mahdolliset yritystulot voivat pienentää maksettavan ansiopäivärahan suuruutta.
Päätoimisen yritystoiminnan aikana ei ansiopäivärahaa voida maksaa.
Työ- ja elinkeinotoimisto arvioi sen, onko toiminta sivutoimista, lyhytkestoista vai päätoimista.
Katso myös
Toimitusjohtaja voi saada ansiopäivärahaa työttömyyden perusteella, jos ei omistusosuuden perusteella täytä työttömyysturvalain mukaista yrittäjämääritelmää.
Toimitusjohtaja, joka ei ole työsuhteessa yhtiöön, ei voi saada ansiopäivärahaa lomautuksen ajalta, koska toimitusjohtajan lomautuksen ei katsota olevan työttömyysturvalaissa tarkoitettu työsopimuslain mukainen lomautus. Tällainen tilanne on yleensä osakeyhtiön ja osuuskunnan toimitusjohtajilla, sillä he eivät ole työsuhteessa yhtiöön.
Työsuhteisille toimitusjohtajille, kuten yhdistyksen toiminnanjohtajalle, voidaan myös lomautusajalta maksaa ansiopäivärahaa.
Yrittäjän perheenjäsen
Sinut katsotaan yrittäjän perheenjäseneksi, jos työskentelet yrityksessä, josta et itse omista lainkaan osuutta tai käytä määräämisvaltaa, mutta jossa perheenjäsenesi toimii työttömyysturvalain mukaisena yrittäjänä.
Muutokset omistusosuudessa
Mahdolliset muutokset omistusosuuksissa tai asumisjärjestelyissä voivat vaikuttaa siihen, katsotaanko sinut palkansaajaksi vai yrittäjäksi. Jos esimerkiksi hankit omistusta yli 0 %:n perheesi yrityksestä, asemasi muuttuu palkansaajasta yrittäjäksi, etkä kerrytä enää palkansaajan työssäoloehtoa LL-kassan jäsenenä ollessasi.
Jos toimit yrittäjänä
Jos toimit yrittäjänä, suosittelemme kassan vaihtamista yrittäjille tarkoitettuun työttömyyskassaan (yrittajakassa.fi).
Katso myös
Muut ansiopäivärahaan liittyvät tilanteet
Ansiopäivärahan suuruus lasketaan keskimääräisen palkkakertymän perusteella vähintään 12 kuukauden ajalta.
Päivärahapäätöksessä näkyvä päivärahan perusteena oleva kuukausipalkka ei vastaa todellista kuukausiansiotasi, sillä kertymästä vähennetään lakisääteinen TyEL-vähennys, jonka suuruus on 3,76 % vuonna 2024.
Näet ansiopäivärahapäätöksestä lisätietoa siitä, kuinka ansiopäivärahasi on laskettu.
Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Käsittelyaikatavoite:
- Ensimmäiset hakemukset pyritään käsittelemään kahden viikon sisällä hakemuksen saapumispäivästä laskettuna.
- Jatkohakemukset käsitellään yleensä muutaman arkipäivän sisällä hakemuksen saapumispäivästä laskettuna. Kokonaan työttömän ja lomautetun hakemukset käsitellään yleensä hakemuksen saapumispäivänä.
Päivärahat tulevat maksuun seuraavana pankkipäivänä hakemuksen käsittelypäivästä.
Jos tarvitsemme lisätietoja hakemuksesi käsittelemiseksi, otamme sinuun yhteyttä. Mahdolliset lisäselvityspyynnöt lähetetään eAsiointiin ja saat ilmoituksen eAsiointiin saapuneesta viestistä sähköpostina tai tekstiviestinä.
LL-kassa maksaa ansiopäivärahaa viitenä päivänä viikossa, ei kuitenkaan arkipyhäpäiviltä.
Päivärahapäätöksen ja maksuilmoituksen näet eAsioinnissa. Päätös myös postitetaan sinulle erikseen.
LL-kassa toimittaa tiedot maksetusta etuudesta myös tulorekisteriin viiden kalenteripäivän kuluessa maksupäivästä.
Jos sairastut, voit saada ansiopäivärahaa vielä Kelan sairauspäivärahaan kuuluvan omavastuun ajalta. Sairauspäivärahan omavastuuaika on sairastumispäivä ja sitä seuraavat 9 arkipäivää (ma-la). Ansiopäivärahan maksaminen sairauspäivärahan omavastuuajalta edellyttää, että olet ollut ansiopäivärahan saajana juuri ennen sairastumista.
Jos sairautesi kestää yli sairauspäivärahan omavastuuajan verran, hae Kelalta sairauspäivärahaa. Ansiopäivärahaa ei voida maksaa ajalta, jolloin saat sairauspäivärahaa.
Ilmoita sairastuminen ja sen kesto ansiopäivärahahakemuksen yhteydessä.
Jos olet sairauden vuoksi sairaalassa tai laitoshoidossa, ilmoita myös siitä hakemuksessa. Työttömyysturvalain mukaan ansiopäivärahaan ei ole oikeutta silloin, jos olet sairaalahoidossa tai muussa vastaavassa laitoshoidossa.
Ansiopäivärahasi suuruus lasketaan yleensä uudelleen silloin, kun ansiopäivärahan maksamisen jälkeen olet ollut niin kauan töissä, että työssäoloehto täyttyy. Työssäoloehdon täyttyminen tarkoittaa yleensä vähintään 12 kuukautta palkkatyötä sen jälkeen, kun ensimmäisen kerran olet saanut päivärahaa.
Huomioithan, että voit kerryttää uutta työssäoloehtoa myös lomautuksen tai osa-aikatyön aikana.
Työssäoloehdon uudelleen täytyttyä päivärahakauden enimmäisajan (300/400/500 päivän) laskeminen aloitetaan alusta ja asetetaan uusi seitsemän päivän omavastuuaika, jolta ajalta ei päivärahaa makseta.
Jos saat lasten kotihoidon tukea, se vähennetään ansiopäivärahastasi täysimääräisesti. Mahdollista kuntalisää ei vähennetä ansiopäivärahasta.
Jos tuki maksetaan puolisollesi, se vähennetään ansiopäivärahastasi silloin, kun puolisosi käy työssä, hän opiskelee, hänellä on yritystoimintaa tai hän on työkyvytön.
Puolisollesi maksettava kotihoidon tuki ei vaikuta ansiopäivärahaasi vähentävästi silloin,
- kun hän hoitaa itse lasta eikä hänellä sen takia ole oikeutta työttömyysetuuteen,
- puolison palkkatyö on vähäistä eikä työ estä hoitamasta lasta itse (ilmoita aina erikseen kassaan),
- hän on työtön ja kotihoidon tuki vähennetään hänen päivärahastaan tai
- jos hän saa äitiys-, isyys- tai vanhempainrahaa kotihoidon tuen lisäksi.
Ilmoita kassaan ansiopäivärahahakemuksesi yhteydessä, jos itse tai perheesi hakee tai saa lasten kotihoidon tukea.
Jos palaat hakijaksi uudelleen työn jälkeen ja työsi on kestänyt alle 12 kuukautta, maksetaan päivärahaa yleensä samansuuruisena kuin ennen työssäoloasi.
Jos työsi on kestänyt yli 12 kuukautta, lasketaan päivärahan suuruus yleensä uudelleen viimeisimpien palkkojen perusteella.
Katso myös
Etuuksien verotus
Sinun ei tarvitse toimittaa vuoden alussa saamaasi verokorttia meille, sillä saamme helmikuussa voimaan tulevan ennakonpidätystiedot suoraan Verohallinnosta. Tammikuussa käytetään vielä edellisen vuoden verokorttia.
Työttömyyskassan maksamista etuuksista pidätetään veroa palkan mukaisella veroprosentilla, kuitenkin vähintään 25 prosentin mukaan. Muutosturvarahasta pidätetään veroa palkkaverokortin lisäprosentin mukaan.
Voit halutessasi tilata muutosverkortin etuutta varten, jolloin vero pidätetään muutosverokortin mukaisella veroprosentilla. Muutosverokortin etuutta varten saat tilattua suoraan kassaan Verohallinnon OmaVero-palvelusta. Muutosverokortin tiedot siirtyvät verottajalta kassaan sähköisesti seuraavana arkipäivänä.
Verokortin tilaaminen
Työttömyyskassan maksamista etuuksista pidätetään veroa palkan mukaisella veroprosentilla, kuitenkin vähintään 25 prosentin mukaan. Muutosturvarahasta pidätetään veroa palkkaverokortin lisäprosentin mukaan.
Jos tilaat verokortin etuutta varten, pidätetään vero muutosverokortin mukaisella veroprosentilla. Muutosverokortin etuutta varten saat tilattua suoraan kassaan Verohallinnon OmaVero-palvelusta. Muutosverokortin tiedot siirtyvät verottajalta kassaan sähköisesti seuraavana arkipäivänä.
Huomioithan, että emme saa verottajalta automaattisesti muuttuneita verotietojasi, silloin kun uusi verokortti on laskettu palkkatulolle.
Ilmoitamme Verohallinnolle tiedot maksetuista etuuksista ja suoritetuista ennakonpidätyksistä.
Verokortin tilaaminen
Vastasiko tämä sivu kysymykseesi?
Vapaamuotoinen palaute
"*" näyttää pakolliset kentät