Kansainväliset tilanteet

Sinulla voi olla oikeus ansiopäivärahaan, jos  

  • työsi ulkomailla on päättynyt ja palaat Suomeen, 
  • täytät sekä yleiset että työvoimapoliittiset edellytykset ansiopäivärahan saamiselle ja  
  • sinun katsotaan asuvan Suomessa vakinaisesti.  

Kokonaan työttömän osalta työttömyysturvan maksaa se maa, jossa sinun katsotaan asuvan vakinaisesti. Jos asut toisessa EU-maassa ollessasi Suomessa töissä, voit saada ansiopäivärahaa Suomesta vain silloin, kun olet osittain työtön esimerkiksi lomautuksen tai osa-aikatyön vuoksi.

Työssäolosi toisessa EU-maassa voidaan lukea hyväksesi Suomessa, jos olet liittynyt LL-kassaan kuukauden kuluessa siitä, kun työsi ja/tai työttömyysvakuutuksesi ulkomailla on päättynyt. Ruotsista ja Tanskasta luetaan hyväksi vain sellaiset työskentelyjaksot, joiden aikana olet ollut paikallisen työttömyyskassan jäsen.

Ansiopäivärahan saaminen ulkomailla päättyneen työn jälkeen edellyttää yleensä myös vähintään neljän viikon työskentelyä Suomessa. Neljän viikon työskentelyedellytystä ei kuitenkaan vaadita, jos olet työskentelysi aikana asunut Suomessa tai jos olet pohjoismainen paluumuuttaja. Olet pohjoismainen paluumuuttaja, jos viimeisen viiden vuoden aikana olet työskennellyt tai saanut työttömyysetuutta Suomessa.

Jos työskentelet ulkomailla lähetettynä työntekijänä, verrataan työ Suomessa tehtyyn työhön, sillä työ vakuutetaan Suomessa. Näin ollen ansiopäivärahaoikeus, eli työssäoloehto kertyy normaalisti työn ajalta, ja mahdollinen päivärahan suuruus lasketaan vakuutuspalkan perusteella, eli siitä palkasta, josta työnantaja on suorittanut lakisääteiset vakuutusmaksut Suomeen.

Aiheeseen liittyvää

Työnhaku EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä  

Voit saada ansiopäivärahaa Suomesta enintään kolmen kuukauden ajan, jos lähdet työnhakuun EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin ja  

  1. täytät edellytykset ansiopäivärahan saamiselle, 
  2. olet kokonaan työtön ja olet ollut työtön työnhakija TE-toimistossa vähintään 4 viikkoa ennen työnhakumatkalle lähtöä (TE-toimiston luvalla myös lyhyempi aika mahdollinen) ja 
  3. ilmoitat lähdöstäsi TE-toimistolle hyvissä ajoin sekä pyydät työttömyyskassalta U2-lomakkeen ennen matkalle lähtöä sekä 
  4. ilmoittaudut kohdemaassa seitsemän päivän kuluessa työvoimaviranomaisille ja noudatat työnhakuun liittyviä velvoitteita. 

Työnhakumatkalle lähtö ei ole mahdollista, jos olet lomautettuna.  

Paluu Suomeen  

Ansiopäivärahaa voidaan maksaa myös kolmen kuukauden työnhakuajan jälkeen, jos ilmoittaudut työnhakijaksi Suomessa kolmen kuukauden kuluessa lähdöstäsi.

Jos ilmoittautuminen myöhästyy, voidaan päivärahaa maksaa vasta sen jälkeen, kun olet ollut Suomessa työssä tai TE-toimiston järjestämässä koulutuksessa vähintään neljä viikkoa. 

Katso myös

Vastasiko tämä sivu kysymykseesi?

Vapaamuotoinen palaute

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.