Määrä
Ansiopäivärahan määrä lasketaan vähintään 26 kalenteriviikon, eli noin kuuden kuukauden palkkatulojen perusteella.
Palkkatulot huomioidaan työttömyyttä tai lomautusta edeltäneeltä ajalta ja niiden tulee olla työssäoloehdon täyttäviä, jotta niiden perusteella voidaan ansiopäivärahan suuruus laskea.
Ansiopäivärahasi määrä lasketaan yleensä uudelleen silloin, kun ansiopäivärahan maksamisen jälkeen olet ollut niin kauan töissä, että työssäoloehto täyttyy uudelleen.
- Jos olet ollut ennen ansiopäivärahalle tulemista vuorotteluvapaalla, osittaisella hoitovapaalla, osatyökyvyttömyyseläkkeellä, osa-aikaeläkkeellä tai palkkaasi on alennettu määräaikaisesti tuotannollista ja taloudellisista syistä – ansiopäivärahasi suuruus lasketaan yleensä tällaista ajanjaksoa edeltävän ajan palkoista.
- Jos olet saanut ennen ansiopäivärahalle tulemista osasairauspäivärahaa tai alennettua sairausajan palkkaa, ei sellaista aikaa eikä palkkaa huomioida ansiopäivärahan suuruuden laskemisessa.
- Jos olet hakenut palkkatuloa palkkaturvasta, voidaan palkka huomioida ansiopäivärahan suuruutta laskettaessa vasta, kun se on sinulle maksettu palkkaturvan kautta.
Ansiopäivärahalaskuri
Arvioi ansiopäivärahasi laskurilla, jossa voit myös laskea työtulon tai sosiaalietuuden vaikutuksen päivärahaasi. Laskuri löytyy Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön (TYJ) sivuilta.
Ansiopäiväraha koostuu perusosasta ja ansio-osasta
Ansiopäiväraha muodostuu peruspäivärahan suuruisesta perusosasta ja palkkatuloihin perustuvasta ansio-osasta. Peruspäivärahan suuruinen perusosa (37,21 euroa / päivä vuonna 2023) on kaikille sama, kun taas ansio-osan suuruus lasketaan työttömyyttä edeltävästä, vähintään 26 kalenteriviikon aikana ansaitusta palkkatulosta.
Palkkatulona otetaan huomioon vakiintuneena pidettävä ansiot, kuten kuukausi- tai tuntipalkka, veronalaiset luontaisedut, palkanlisät, vuosiloma-ajan palkka ja tulospalkkiot, joiden maksaminen perustuu työpanokseen. Palkkatulot huomioidaan ansaintaperusteisesti.
Palkkatulona ei huomioida lomarahaa, lomakorvausta, pääomatuloa eikä muuta työhön perustumatonta tuloa tai palkkaeriä, joita ei ole ansaittu määrittelyjakson aikana.
Ennen ansiopäivärahan laskemista palkasta tehdään lakisääteinen ns. TyEL-vähennys (4,40 % vuonna 2023). Lopuksi palkka jaetaan jaksolla olevien laskennallisten työpäivien lukumäärällä, jolloin saadaan päivärahan perusteena oleva päiväpalkka. Päiväpalkan perusteella lasketaan ansio-osan suuruus.
Ansiopäivärahan ansio-osa on 45 prosenttia päiväpalkan ja perusosan erotuksesta taitekohtaan (3 534,95 euroa / kk vuonna 2023) asti. Jos palkka ylittää taitekohdan, ansio-osa on 20 prosenttia taitekohdan ylittävän palkan osalta.
Milloin ansiopäivärahan suuruus lasketaan uudelleen?
Ansiopäivärahasi suuruus lasketaan yleensä uudelleen silloin, kun ansiopäivärahan maksamisen jälkeen olet ollut niin kauan töissä, että työssäoloehto täyttyy. Työssäoloehdon täyttyminen tarkoittaa yleensä vähintään kuusi kuukautta palkkatyötä sen jälkeen, kun ensimmäisen kerran olet saanut päivärahaa. Huomioithan, että voit kerryttää uutta työssäoloehtoa myös lomautuksen tai osa-aikatyön aikana silloin, kun työaika on ollut vähintään 18 tuntia viikossa.
Työssäoloehdon uudelleen täytyttyä päivärahakauden enimmäisajan (300/400/500 päivän) laskeminen aloitetaan alusta ja asetetaan uusi viiden päivän omavastuuaika, jolta ajalta ei päivärahaa makseta.
Ansiopäiväraha voi laskea enintään 20 prosenttia aiemmasta päivärahasta
Jos täytät työssäoloehdon uudelleen ennen kuin ansiopäivärahan enimmäisaika on sinulla täyttynyt, on uusi täysi päiväraha vähintään 80 prosenttia aikaisemmasta ansiopäivärahastasi.
Vertailu tehdään ansiopäivärahaan, jossa ei ole mukana lapsikorotuksia tai korotettua ansio-osaa.
Tämä 80 prosentin suojasääntö ei ole kuitenkaan voimassa silloin, jos sinulle on maksettu ansiopäivärahan enimmäisaika täyteen ja sen jälkeen täytät työssäoloehdon uudelleen.
Poikkeavat tilanteet, jolloin ansiopäivärahan suuruutta ei lasketa uudelleen, vaikka työssäoloehto täyttyy
Ansiopäivärahasi suuruutta ei lasketa uudelleen, jos täytät työssäoloehdon uudelleen vuoden sisällä siitä, kun edellinen työssäoloehto on sinulla täyttynyt ja päiväraha on laskettu edellisen enimmäismaksuajan alkaessa.
Tässä tilanteessa uuden päivärahakauden ensimmäinen maksettava päivä tulee olla vuoden sisällä edellisestä ensimmäisestä maksettavasta päivästä. Tässä tilanteessa ei myöskään oteta uutta viiden päivän omavastuuaikaa.
Esimerkki: Henkilölle maksetaan ansiopäivärahaa ensimmäisen kerran omavastuuajan jälkeen 8.1.2021 lukien (päivärahakauden 1. maksettava päivä). Päivärahaa maksetaan ajalta 9.1.2021-31.3.2021, jonka jälkeen henkilö työllistyy määräaikaiseen kokoaikatyöhön ajalle 1.4.2021-30.11.2021. Henkilö täyttää työssäoloehdon uudelleen oltuaan työssä vähintään kuusi kuukautta. Ansiopäivärahan suuruutta ei kuitenkaan lasketa uudelleen viimeisimpien palkkojen perusteella, koska työssäoloehto on täyttynyt uudelleen vuoden sisällä siitä, kun edellinen työssäoloehto on täyttynyt. Ansiopäivärahan maksu alkaa 1.12.2021 lukien ilman omavastuuaikaa.
Ansiopäivärahasi suuruutta ei lasketa uudelleen, jos olet täyttänyt työssäoloehdon ollessasi vähintään 58-vuotias tai velvoitetyössä 57 vuotta täyttäneitä koskevan työllistämisvelvoitteen perusteella ja uusien tulojesi perusteella laskettu palkka on pienempi kuin aiemmin laskettu palkka.
Lisäksi edellytetään, että päivärahaa on aiemmin maksettu vähintään yhdeltä päivältä. Säännöstä ei voida soveltaa, jos ansiopäivärahaa ei aiemmin ole maksettu lainkaan esimerkiksi erorahan vuoksi.
Ansiopäivärahan tasoa ei määritellä uudelleen eikä päivärahakauden enimmäisaika ala alusta, jos olet lisäpäivillä ollessasi täyttänyt työssäoloehdon uudelleen. Lisäpäivät tarkoittavat sitä, että olet saanut ansiopäivärahaa yli enimmäisajan.
Ansiopäivärahasi suuruutta ei lasketa uudelleen, jos työssäoloehtosi täyttyy uudelleen työvoimakoulutuksen tai omaehtoisten opintojen aikana. Vasta kun koulutus päättyy, alkaa enimmäisaika alkaa alusta ja päiväraha määritellään uudelleen.
Vastasiko tämä sivu kysymykseesi?
Vapaamuotoinen palaute
"*" näyttää pakolliset kentät