Työnhakijan on haettava jatkossa neljää työmahdollisuutta kuukaudessa

Ansiopäiväraha · Julkaistu:

Työnhakemiseen liittyvät käytännöt muuttuvat toukokuusta 2022 alkaen. Työnhakijan on toukokuusta alkaen haettava neljää työpaikkaa kuukaudessa, jotta oikeus työttömyysetuuteen säilyy. Muutos myös lisää TE-toimiston palveluja ja yhteydenottoja sekä lyhentää karensseja.

Työnhakijan kanssa tehdään työnhaun alkaessa henkilökohtainen työllistymissuunnitelma, jossa sovitaan työnhakua tukevista palveluista ja johon kirjataan haettavien työmahdollisuuksien määrä. Työnhausta raportoidaan TE-toimiston verkkopalvelussa säännöllisesti. Raportointijakso on yleensä kuukauden mittainen. Jokaisen työnhakijan tilanne arvioidaan yksilöllisesti.

Työnhauksi lasketaan hakemukset avoimeksi ilmoitettuihin paikkoihin, avoimet työhakemukset, yhteydenotot työnantajiin sekä muut vastaavat toimet, joiden tarkoituksena on työllistyminen. Työn arvioidun keston tulee olla vähintään kaksi viikkoa ja työn tulee olla sellaista, johon voi perustellusti olettaa voivansa työllistyä.

Neljän työpaikan tavoite ei ole ehdoton, vaan siitä voidaan joustaa silloin, kun haettavissa ei ole riittävästi työpaikkoja. Jokaisen oma tavoite haettaville työpaikoille kirjataan TE-toimiston tai kuntakokeilun kanssa laadittavaan työllistymissuunnitelmaan.

Työttömyysturvan korvauksettomat määräajat eli karenssit lyhenevät myös lakimuutoksen myötä. Lakimuutos vaikuttaa ennen kaikkia pitkiin karensseihin. 90 päivän karenssista luovutaan kokonaan ja jatkossa pisin korvaukseton määräaika on 45 päivää.

Lähde: Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön (TYJ) tiedote

Lisätietoa

TE-toimistot ja kuntakokeilut antavat lisätietoa uusista velvoitteista ja lakimuutoksen vaikutuksesta työnhakijan palveluihin.

TE-palvelut.fi: Työttömän työnhakijan asiointi muuttuu toukokuusta 2022 alkaen

Työ- ja elinkeinoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia pohjoismaisesta työvoimapalvelumallista