Omavastuun ajalta voidaan väliaikaisesti maksaa ansiopäivärahaa

Ansiopäiväraha · Julkaistu:

Väliaikaisen lakimuutoksen myötä ansiopäiväraha voidaan maksaa jo ensimmäisestä työttömyys- tai lomautuspäivästä alkaen ilman viiden päivän omavastuuaikaa, kun omavastuuajan ensimmäinen päivä on ajalla 1.1.-28.2.2022.

Lisäksi eduskunta on hyväksynyt väliaikaisen muutoksen, jonka mukaan yritystulot voidaan sovitella hakijan oman ilmoituksen perusteella verotuspäätöksen sijaan, mikäli tulot ovat koronasta johtuen laskeneet.

Muutokset tulivat voimaan 31.1.2022 ja niitä sovelletaan ajalla 1.1.2022-28.2.2022.

Vastaavat lakimuutokset ovat olleet voimassa väliaikaisesti jo aiemmin korona-aikana.

Omavastuuaika

Ansiopäiväraha voidaan maksaa jo ensimmäisestä työttömyys- tai lomautuspäivästä alkaen ilman viiden päivän omavastuuaikaa, kun omavastuuajan ensimmäinen päivä on ajalla 1.1.-28.2.2022.

Tavallisesti omavastuun ajalta ei voida maksaa ansiopäivärahaa.

Vastaava lakimuutos oli voimassa myös aiemmin korona-aikana vuonna 2020.

Lakimiesten ja Lääkärien työttömyyskassa maksaa ansiopäivärahan omavastuun ajalta myös niille henkilöille, joille syntyy lakimuutoksen myötä takautuva oikeus ansiopäivärahaan omavastuun ajalta. Huomioithan, että hoidamme takautuvan ansiopäivärahamaksun automaattisesti, joten sinun ei tarvitse erikseen hakea ansiopäivärahaa uudelleen omavastuun ajalta.

Yritystulot laskeneet koronasta johtuen

Yritystulot voidaan sovitella hakijan oman ilmoituksen perusteella, mikäli tulot ovat koronasta johtuen laskeneet.

Lakimuutosta yritystulojen osalta sovelletaan 1.1.-28.2.2022 alkavissa ansiopäivärahan hakujaksoissa. 

Tavallisesti yritystulot sivutoimisen yritystoiminnan osalta yhteensovitetaan ansiopäivärahan kanssa viimeksi vahvistetun henkilökohtaisen verotuspäätöksen perusteella silloin, kun yritystoimintaa on harjoitettu pidempään.